4 Kasım 2009 Çarşamba

Cemil Meriç: Bir Ülkenin Eşiğinde

Cemil Meriç, düşün adamı

Bu ülke de solcu ya da sağcı yoktur. Namuslu ya da namussuzlar vardır!' diyebilmiş bir düşün adamı Cemil Meriç. Hemde kişilerin bir tarafta- (taraftarı olduğu ideolojiye hizmet ederek- en ateşli kavgaların yapıldığı bir zamanda ediyor bu sözü.) Cezasını da toplumdan dışlanarak ödüyor Meriç.

Cemil Meriç'i TRT2'de adına yapılmış Türkiye'nin Ruhu: Cemil Meriç Belgeseli'nde tanıma şansım buldum. Hayatına ilişkin enteresan kesitler var bu belgeselde. Cemil Meriç: 38 yaşında gözlerini kaybetmiş bir idealist öğretmen, genç yaşta çıkarıldığı mahkeme de 'Marksistim' diyebilmiş bir sosyalist, ülkesinin her zaman yılmaz savunucusu, durmadan yabancı yazarlardan çeviri yapan bir tercüman, ömrü sürgünlerde geçen bir aile babası, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savunan bir vatansever... Saymakla bitmiyor Cemil Meriç'in özellikleri.

'Bu Ülke' eserinde hem ülke içindeki halka hem de onu aydınlatması gereken çevrelere ağır eleştiriler getirdiği gibi karanlıktan ışığa nasıl çıkacağımızı anlatıyor. 

Okumaktan gözlerindeki ışığı kaybetmesine rağmen okuma aşkını kaybetmemiş bir aydın, Cemil Meriç. Gözleri, kitaplara ulaşması için yol vermediğinde yardım alarak kulağı ile işiterek düşünmeye ve yazmaya devam etmiş, bir düşün adamı.

Şahsen ben çok şey kaybetmişim bunca zaman onu fark etmeyerek ilk işim bir kitabını alıp okumak olacak. [Yalnız burada hata bizde olduğundan daha çok eğitimcilerimizde -hiçbir öğretmenim eğitim hayatım boyunca Cemil Meriç'ten bahsetmedi. Bu yüzden hatanın büyük kısmı eğitimcilerimizde.] Geri kalan kısma kefilim kendi adıma. Çünkü; Ben kendi eksiğimi bir şekilde giderebilirim. Ama devletimiz bu büyük değere sahip çıkmayarak daha büyük bir ayıp işlemiştir. Asıl önemli olan bu hatanın düzeltilmesidir. Bir belgeselle olur mu? Biraz zor. Yine de bir adımdır bu yolda. Birde kişisel taraflarımız var her birimizin. 

Arkadaşlar Cemil Meriç'i fikirleri karşısında eleştirebiliriz, farklı şeylere inandığımız için. Ama hayat duruşu için kimse onu eleştiremez. Çünkü; İnsanlar hayatı boyunca birşeylere inanır. Onun mücadelesini verir. Taraf olur. Bedel öter. Büyük üstad, bedel ödemenin ötesinde bu ülkenin tarihinde bıraktığı eserlerle örnek olmuştur. Saygıyla anıyoruz. İlk işim bir kitabını alıp okumaya başlamak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yap: